Oppbrudd mot dypere lengsel

Abraham hadde vokst opp i Ur i Kaldea, kanskje dagens Sanli Urfa, som ligger i Tyrkia, eller det kan være Tell el-Muqajjar i Irak. Forskerne er uenige. Men det spiller ingen rolle i denne sammenheng.

Tarah, Abrahams far, brøt opp og dro med familien sin fra Ur til Harran. Og lenger kom de ikke. Det var fint i Harran. Tarah dør der, 205 år gammel. Abraham er urolig. Familiens gamle drøm var jo å dra til Kanaan, hadde han fått vite. I Abraham våkner den gamle drømmen til liv.

Nå taler Herren til ham. Han er 75 år. «Dra bort!» Det er som Herren sier: «Følg den gamle drømmen din!»

Les 1. Mosebok 12,1-3. Du kan finne den her: https://bibel.no/Nettbibelen?query=ud8MMrJeKwHNJdqN05oJoTwEggKVDqMTN5SbbeYFsaZ+kSVBgvQjRhZUgpisoN5a

Eller bedre: Les i din egen Bibel.

Se for deg at du går sammen med Abraham ut av byen. Dere kommer utenfor byporten og går litt videre. Rundt er det bare ørken. Kjenn hvordan det kjennes å være der. Dere er alene. Hvordan ser det ut her i ørkenen? Hvilke farger er det? Hvilke lyder hører du? Eller er det helt stille? Er det dag eller natt? Hva lukter det? 

Herren taler til Abraham med et tydelig budskap. Hos Abraham var det noe som lå latent, en drøm som aldri hadde fått komme fram til overflaten. Gud minner ham om det.

Spør nå Herren, du også: «Hva er min drøm? – den drømmen jeg kanskje har glemt?» Kjenn etter om det er noe du har lagt vekk som egentlig er en del av deg – en del som ligger gjemt inne i ditt innerste sentrum.

Samtal med Herren om det! Lytt til ditt eget hjerte. Fortell Herren hva som ligger på ditt hjerte. Sørger du over ting som svant eller gleder du deg over at du har noe i deg som ennå kan virkeliggjøres? Eller begge deler?

Les videre 1. Mosebok 15,5-7:
https://bibel.no/Nettbibelen?query=ud8MMrJeKwHNJdqN05oJobY09LTKraLT8gSW1Gq8h2wfgzS1Wd4Dl3VpmeyhvBoC

Eller les fra egen Bibel!

Du står igjen sammen med Abraham. Nå er det natt, for du ser stjernehimmelen. Er det en varm sommernatt? Er det kaldt? Hvordan kjennes lufta? Er det vindstille eller blåser det litt? Er det lyder av dyr i det fjerne eller bare natt-stille? Høres noe fra landsbyen? Abraham er rett ved deg. Gud ber Abraham løfte blikket: «Tell stjernene, om du kan!» Så får Abraham vite Guds drøm for hans fremtid.

Løft blikket, du også. Se på stjernene. Hvordan er din stjernehimmel? Abraham så Guds løfter i stjernene. Er det noen løfter i det du ser? Kan du se stjernebilder av en fremtid? Kan du ane konturer av en drøm som Gud har for deg og ditt liv? Eller er det dunkelt og usynlig for deg på dette tidspunktet? Du blir stående lenge sammen med Abraham. Hvordan føler du det – hva kjenner du? Så snur dere og går tilbake. Dere går inn gjennom byporten. Nå skal dere hjem, hver til sitt. Du går til ditt.

Gå nå ut av fortellingen. Du er her og nå. Du er her. Du er nå. Samtal med Herren om hva du erfarte i denne tekst-meditasjonen. Fortell Ham hva du så, hva du kjente, hva du tenkte. Hvordan det var å være der – under Guds himmel, sammen med Abraham.

Snakk med Herren om det du fikk se – og hva du ikke fikk se. Hva du ville ønsket at du kunne ha sett? Hva som forstyrret deg fra å se – overflate-drømmer kanskje? Fortell alt til Herren, uten å sensurere det. Fortell Herren om dine drømmer og lengsler! Alt er OK for den Gud som vet og som elsker deg uansett! Lytt så, om Han har noe å formidle til ditt hjerte.

Skriv noen setninger om hva du opplevde i meditasjonen.

Del denne siden