Før vi begynner

Hjemme-retrett, en vandring i bønn i hverdagen

På 1500-tallet utviklet spanjolen Ignatius fra Loyola et program for å lære Gud og seg selv bedre å kjenne. I beste middelalder-stil kalte Ignatius dette programmet for «Åndelige Øvelser». Og den som går gjennom programmet hans, kalles av Ignatius «Den som øver seg».

Klikk her for å lese om Ignatius og den ignatianske tradisjonen

Kan man «øve seg» i å komme nærmere Gud og seg selv, da? Vel, vi kan kanskje si at «å øve seg» handler om å søke en tydeligere erfaring av at Gud er med i hverdagslivet. Det handler om å leve seg inn i Bibelen og be, meditere og reflektere på måter som hjelper oss til dette. Bli med på vandringen, så får du se. Det koster litt tid, men det er vel verd innsatsen!

Du kan bruke så mye eller så lite av materialet som du vil, men ikke la lesning av materialet gå ut over bønnen. Bønn og Bibel er viktigere enn å få med seg alt som står.

Bestem deg gjerne for å bruke ca. 30 minutter hver dag i personlig bønn. Hvis dette er mye i forhold til de utfordringene du har i hverdagen, ta heller kortere tid. Men det er viktig at man bestemmer seg for en viss daglig tid i bønn, og at man bruker den tiden man har bestemt. Prøv å be på samme tid hver dag. Da blir bønnen lettere en god vane.

Finn gjerne et fast sted for bønnen; et stille rom i hjemmet ditt med en behagelig stol eller kanskje et skjermet sted utendørs om sommeren. Hvis det er mulig, er det bra å holde seg til ett og samme sted. For å minne deg selv om at bønnestedet ditt er et hellig sted, kan du for eksempel ha et lys der som du tenner, kanskje et ikon eller et annet bilde eller fotografi eller kanskje et krusifiks.

Alt dette er bare forslag. Det viktige er at du selv bestemmer deg for hvordan du vil legge det opp. Prøv gjerne ut forskjellige ting til du finner det som kjennes naturlig for deg.

Klikk her, så kan du lese om et forslag til en rytme eller ordning for bønnetiden

Del denne siden