Klikk for å se forslag til en rytme du kan følge og gjerne bruke hver dag gjennom retretten - eller finn din egen rytme, en som er naturlig for deg.

UKE 4: NOE GIKK GALT

INNLEDNING

Mark Link gir oss dette bildet i en av sine bøker:
Det vi ser på en TV-skjerm, er helt avhengig at vi har TV-en til å vise det fram. Når TV-en slås på, er bildet der. Når den slås av, er bildet vekk. Tenk deg at en dag gjorde bildet opprør og sa til TV-en: ”Jeg trenger deg ikke lenger. Jeg erklærer uavhengighet og vil leve mitt eget liv.” En sånn erklæring ville selvsagt være latterlig, men i en viss forstand er det dette synd handler om: Det er et forsøk på å erklære vår uavhengighet av Gud – som om det ikke var Gud som opprettholdt hele vårt liv. I neste omgang sier vi også nei til Guds gode plan for livet vårt. Denne uka bringer oss i kontakt med den kraften som synden er – en kraft som kan ødelegge både oss selv og verden. Ved innledningen til denne uka kan vi be denne bønnen:
Gud, gi meg lys, så jeg kan se at også jeg er en synder.
Rør ved hjertet mitt, så jeg kan få motvilje mot det jeg ser.
Beveg sjelen min så jeg kan kjenne sorg og smerte. Amen.

Uke 4, dag 1

Finn bønneplassen din, fall til ro og be en innledningsbønn. Se "Rytmen"

Les sakte Amos 2,6-8, Hva så du? Hva hørte du? Hva følte du?

Ingen ville trodd at lederen for den amerikanske psykiater-foreningen gjennom mange år skulle skrive om synd. Men det er nettopp hva Dr. Karl Menninger gjorde i en av de mange  bøkene sine. Boka hadde tittelen: ”Hvor ble det av synden?” (1973) Som psykiater synes han det er urovekkende med mennesker som ikke innrømmer at de synder. Å ikke ville innrømme synd, går ut over mental helse, sier han, men det går også ut over samfunnets helse: Han er svært opptatt av at det som han kaller ”synd med felles ansvar” ikke ser ut til å ha noen plass i bevisstheten. Med dette mener han synder som blir begått av grupper eller nasjoner, som nedvurdering av fattige, ødeleggelse av naturen, diskriminering av migranter, urettferdig lovverk osv. Det tragiske med denne type synd, ”synd med felles ansvar”, sier Dr. Meninger, er at vi som enkeltindivider ikke ser på oss selv som ansvarlige.

Opplever jeg at det er vanskelig å innrømme at jeg synder? Føler jeg selv noe ansvar eller delaktighet i ”synd med felles ansvar”?

--------------------------

Uke 4, dag 2

Finn bønneplassen din, fall til ro og be en innledningsbønn. Se "Rytmen"

Les sakte Salmenes bok 51,1-3, Hva så du? Hva hørte du? Hva følte du?

Rober Williams er en komiker som har inspirert mange artister i Norge, ikke minst har Harald Eia vært en stor fan. I et TV-show som Williams hadde på 80-tallet, er den ene hovedpersonen en som kom fra en annen planet. Han hadde noen utrolige, overnaturlige evner. En dag delte han litt av evnene sine med sine venner på jorda. Han berørte fingertuppene deres og overførte aldri så lite kraft. Straks begynte de å utnytte de nye evnene sine til å få andre til å gjøre tåpelige ting som å slå hjul og løpe fram og til bake. Han som kom fra en annen planet ble skrekkslagen, og ropte: ”Stopp! Dere misbruker kraften! Gi den tilbake!” Denne episoden er et godt bilde på hva synd er; å misbruke evner, krefter og talenter som Gud har delt med oss.

Hvor oppmerksom er jeg på om jeg misbruker eller feilbruker de evnene og kreftene Gud har gitt meg? Hvilke konkrete eksempler på dette kommer jeg på?

--------------------------------------

Uke 4, dag 3

Finn bønneplassen din, fall til ro og be en innledningsbønn. Se "Rytmen"

Les sakte 1. Mosebok 3,1-19, Hva så du? Hva hørte du? Hva følte du?

Bruk fantasien din, og prøv å kjenne etter hva som foregikk i sinnet og i hjertene til de første menneskene etter at de hadde syndet. Prøv så å se for deg all den lidelsen og smerten som synden deres utløste i verden. Se for deg alle mennesker som har syndet siden, etter at den første synden fant sted. Legg merke til hvor mye syndene deres har økt verdens lidelse. Betrakt og bli klar over hva synd er; ikke bare en fornektelse av Guds plan for oss, men også et verktøy for lidelse og ødeleggelse. Se så for deg Jesus som henger på korset – som lider på grunn av synd. Til slutt: Snakk med Jesus om hvorfor han led all denne smerten. Tenk så over disse tre spørsmålene:

Hva har jeg gjort for Jesus, og for å lette verdens lidelse i fortida?
Hva gjør jeg for Jesus, og for å lette verdens lidelse nå?
Hva kan jeg gjøre for Jesus og for å lette verdens lidelse i framtida?

---------------------------

Uke 4, dag 4

Finn bønneplassen din, fall til ro og be en innledningsbønn. Se "Rytmen"

Les sakte Lukas 12,13-21, Hva så du? Hva hørte du? Hva følte du?

Det finnes en rørende historie som har overlevd århundrene. Den handler om Pietri Bandinelli, en vakker ung mann med strålende øyne og et vennlig ansikt. Leonardo da Vinci valgte ham til å sitte modell som Jesus til hans berømte bilde ”Herrens nattverd”. Leonardo brukte lang tid på å bli ferdig med dette bildet. Mange år senere var han ennå ikke ferdig. En dag ble han beveget av Ånden. Han gikk ut i slummen i Milano for å lete etter en som kunne være modell for Judas. Etter kort tid fant han den perfekte mannen: Øynene var matte, ansiktet var hardt. Senere, da mannen satt modell, spurte Leonardo ham: ”Har ikke vi møttes før?” ”Jo”, svarte mannen, ”det var jeg som var modell for Jesus, men siden da er det mye som har forandret seg i livet mitt.”

Hva slags poeng kan jeg dra ut av denne fortellingen? Hva kan jeg lære av den, når det gjelder mitt eget liv?

---------------------------------

Uke 4, dag 5

Finn bønneplassen din, fall til ro og be en innledningsbønn. Se "Rytmen"

Les sakte Salmenes bok 1, Hva så du? Hva hørte du? Hva følte du?

I en gammel science fiction-roman forfølger helten sporet etter en mistenkt, og ender opp i et hotell i Paris. For å få greie på den mistenktes romnummer uten å vekke mistanke oppgir han sitt eget navn til resepsjonisten og spør om noen med det navnet har booket inn. Planen er å smugkikke i gjesteprotokollen mens resepsjonisten leter etter navnet hans. Men til hans store overraskelse ser ikke resepsjonisten i boka i det ele tatt. Han bare sier: ”Han er i rom 40. Han venter deg.” Pikkoloen følger ham opp til rom nummer 40. De banker på. Døra åpner seg. Og der står en som likner ham selv –  hans dobbeltgjenger, bare med en forskjell: Dobbeltgjengeren er eldre og noe tyngre. Det er ham selv, tjue år inn i framtida. Boka er science fiction, ja, men den inneholder en viktig sannhet: I alles framtid finnes det en person. Det er den personen vi kommer til å bli …

Hva slags person er jeg i ferd med å bli? Hvor sikker er jeg på det? Vil jeg dit?

----------------------------

Uke 4, dag 6

Finn bønneplassen din, fall til ro og be en innledningsbønn. Se "Rytmen"

Les sakte Salmenes bok 32, Hva så du? Hva hørte du? Hva følte du?

Det er to ting vi alle trenger å akseptere og gripe. For det første: At vi er syndere. For det andre: At tross dette, er vi elsket av vår Far i himmelen. Julian av Norwich, den store engelske mystikeren, forklarer oss at til og med gamle synder kan bli til noe godt – hvis vi aksepterer at de er synder. Julian sier mye om dette, blant annet dette: ”Hvis vi aldri feilet, ville vi aldri få kjennskap til hvor svake og tilkortkomne vi er i oss selv. Da ville vi heller ikke lære å sette pris på hvor stor kjærlighet skaperen har til oss. Vi kan synde grusomt. Men tross dette er vi like dyrebare i Guds øyne. Gjennom det enkle faktum at vi alle faller, får vi kunnskapen om hva Guds kjærlighet virkelig betyr.” Julian sier her det samme som mange av de gamle fedrene når de utbryter: ”Å, salige synd!” Det sier de fordi de har erfart at det er gjennom bevisstheten om synd at Guds kjærlighet har blitt tydelig.

Har jeg selv noen gang opplevd noe av det som Julian av Norwich peker på?

Klikk for å komme til neste uke.

Del denne siden