Innledning til første uke av hjemmeretretten

Klikk for å se forslag til en rytme du kan følge og gjerne bruke hver dag gjennom retretten - eller finn din egen rytme, en som er naturlig for deg.

UKE 1: HVEM ER JEG?

INNLEDNING

Noen har sagt det på denne måten: Egentlig er jeg tre personer: 1. Den personen jeg selv tenker at jeg er. 2. Den personen andre tenker at jeg er. 3. Den personen jeg virkelig er. 

Bønnene og refleksjonene gjennom denne uka er ment å være til hjelp for å bringe meg i nærmere kontakt med den jeg egentlig er. Dette kan vi bare se i Guds lys, og det kan være at det er mye som må bearbeides før vi får litt mer lys over dette. Her er det bare noen få impulser som kanskje kan være til litt hjelp.

Den velsignelsen jeg kan be om for denne uka er: Gud, gi meg øyne til å se meg selv som den jeg er.

Uke 1, dag 1:

Finn bønneplassen din, fall til ro og be en innledningsbønn. Se "Rytmen"

Les sakte Salmenes bok 8, Hva så du? Hva hørte du? Hva følte du?

Det fortelles om filosofen Arthur Schopenhauer at han en dag kom gående nedover en gate. Han var helt vekk i sine egne tanker. Plutselig dunket han borti en annen fotgjenger. Han var fortsatt i sine egne tanker, og gikk bare videre. Da roper den andre: ”Og hvem tror du at du er?” Da kunne man høre den distre filosofen mumle: ”Hvem jeg er? Det skulle jeg virkelig ønske å vite!”
Astronauten John Glenn kunne fortelle at en av standard-testene for astronaut-kandidater var at de måtte gi 20 svar på spørsmålet ”Hvem er jeg?” ”De første svarene”, forteller han, ”var enkle. Etter hvert ble det vanskeligere og vanskeligere.”

Hvilke tre svar ville jeg selv gi på spørsmålet ”Hvem er jeg?” Hvilken bønn kan det kalle fram i meg når jeg tenker på dette?

----------------------

Uke 1, dag 2

Finn bønneplassen din, fall til ro og be en innledningsbønn. Se "Rytmen"

Les sakte 1. Mosebok 1,26-31, Hva så du? Hva hørte du? Hva følte du?

Thomas Nast var en kjent tegneserietegner i USA. En gang var han i selskap sammen med noen nære venner. Da var det noen som spurte ham om han ville tegne en kjapp karikatur av hver og en som var til stede. Han sa ja, og etterpå sendte han skissene rundt så alle kunne se dem. Det ble mye spøk og latter. Men så var det noe uventet som kom fram: Alle gjenkjente straks de andre i selskapet, men svært få gjenkjente seg selv ved først øyekast. Når det gjelder oss selv, har vi ofte en slags blind flekk. Det vil si; vi greier ikke å se oss selv slik som andre ser oss. Dermed går vi glipp av å legge merke til våre mest opplagte trekk når det gjelder styrker, svakheter og manerer. 

Hvilke to ord ville jeg velge for å beskrive meg selv? Hvilke to ord ville min beste venn velge for å beskrive meg? Hvilke to ord ville Gud bruke for å beskrive meg? Ville det være noen forskjeller på beskrivelsene, og hva tenker jeg om det? Hva vil jeg be Gud om i den sammenheng?

-------------------------------

Uke 1, dag 3

Finn bønneplassen din, fall til ro og be en innledningsbønn. Se "Rytmen"

Les sakte 2. Kor 5,16-18, Hva så du? Hva hørte du? Hva følte du?

Filmen ”Maske” er basert på en sann historie om den 16 år gamle Rocky Dennis. En sjelden sykdom gjorde at beinstrukturen i ansiktet hans vokste mer enn den skulle. Resultatet var at Rocky var skrekkelig vansiret. Han syntes aldri synd på seg selv på grunn av dette, og han ble aldri bitter. Isteden aksepterte han utseendet sitt slik som det var. En gang dro Rocky og noen venner på tivoli. Der gikk de inn i speil-huset og de lo hjertelig av hvor deformert kroppene deres og ansiktene ble i de forskjellige speilene. Plutselig fikk Rocky se noe som gjorde ham stum. Ett av speilene forandret det vansirede ansiktet hans slik at det så helt normalt ut. I det speilet var Rocky slående vakker. For første gang fikk vennene hans se ham slik han var på innsiden: et nydelig menneske.

Hva liker jeg best ved mitt ”indre menneske”? – og ved mitt ”ytre menneske”? Er det noe jeg trenger å be Gud om å få se klarere?

---------------------------

Uke 1, dag 4

Finn bønneplassen din, fall til ro og be en innledningsbønn. Se "Rytmen"

Les sakte 1. Johannes´ brev 3,1-3, Hva så du? Hva hørte du? Hva følte du?

Det finnes en legende om en indianergutt som fant et ørne-egg. Han tok med seg egget hjem og puttet det i et hønserede. En baby-ørn hakket seg ut av egget og vokste opp samme med kyllingene. Den lille ørnen trodde den var en kylling og gjorde det samme som andre kyllinger. Den skrapte i jorda, laget kylling-lyder og bakset klønete med vingene, så den kom en liten halvmeter over bakken. En dag fikk den lille ørnen se en vakker fugl som svevet høyt oppe i skyene over dem. Den gled på vinden i store sirkler. ”For en fantastisk fugl”, sa den lille ørnen til en voksen høne som sto like ved. ”Det der er en ørn”, sa høna, ”kongen over alle fugler, men bare ikke få noen dumme tanker! Du kunne aldri bli som den eller gjøre det som den gjør!”

Hvordan kan jeg oppfatte denne fortellingen som et bilde på meg selv, og på hvem jeg virkelig er? Hvilken velsignelse kan jeg trenge jeg å be om i denne sammenheng?

---------------------------------

Uke 1, dag 5

Finn bønneplassen din, fall til ro og be en innledningsbønn. Se "Rytmen"

Les sakte Salmenes bok 139,1-6, Hva så du? Hva hørte du? Hva følte du?

Det finnes en historie om en lærer som ga denne oppgaven til elevene sine: ”Finn en blomst i nærheten av der du bor som du aldri har lagt merke til før og studer den. Legg merke til kronbladene, formen og fargene. Snu den rundt og se undersiden. Når du gjør dette, så husk at dette er din blomst. Den kunne ha dødd uten å bli satt pris på av noen, hvis ikke du hadde funnet den og beundret den.” Dagen etter kom elevene til klassen og fortalte om blomstene de hadde funnet. Da sa læreren: ”Hver og en av oss er som den blomsten du fant. Vi er unike. Men ofte lever vi uten å bli satt pris på, fordi ingen tar seg tid til å legge merke til hvor vakre vi er. Hver eneste av oss er et mesterverk fra Gud. Det kommer aldri noen gang til å eksistere et menneske som er akkurat slik som du eller jeg er akkurat nå.” Noen ganger er det kanskje bare Gud som vet å sette pris på meg.

Hvilken helt spesiell gave eller hvilket talent kan jeg tenke at Gud har velsignet meg med? Er det noe jeg vil be om eller takke Gud for i den sammenheng?

----------------------------------

Uke 1, dag 6

Finn bønneplassen din, fall til ro og be en innledningsbønn. Se "Rytmen"

Les sakte Jeremia 1,4-8, Hva så du? Hva hørte du? Hva følte du?

Kong Edwin levde i det 7. århundre i England. En dag snakket han med en av sine nære venner om hvor kort livet var. Vennen hans ga ham denne sammenlikningen: ”Herre Konge, se for deg rommet der du bruker å møte dine rådgivere en kald vinterkveld, og det er varme på den store peisen. På disse møtene hender det at en enslig spurv flyr inn i rommet gjennom en av lysåpningene i veggen. Et øyeblikk senere har den fløyet ut igjen gjennom en annen åpning. Livet er som den raske flukten til den spurven. Mens den er inne i rommet, trygt borte fra kulden, opplever den et kort øyeblikk med godt klima. Men så forsvinner den igjen, ut i natten. Ingen vet hvor den kom fra eller hvor den reiser. Slik er det med oss, Herre Konge. Vår tid på jorden er like kort som den spurvens flytur. Ingen vet hvor vi kom fra, ingen vet hvor vi går.”

Hvis noen spurte meg hvor jeg kommer fra og hvor jeg er på vei, hva ville jeg si? Hva kan jeg be Gud om, så jeg kan få et mer opplyst hjerte når det gjelder dette?

-----------------------------

Avslutning av første uke av hjemmeretretten

Klikk for å komme til neste uke.

Del denne siden